Vanliga frågor och svar om klimatberäkningar

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar som rör klimatberäkningar, klimatdeklarationer och hållbarhetslagstiftning inom byggsektorn.

En klimatberäkning är en redovisning av de utsläpp av växthusgaser som sker under livscykeln för ett byggnadsprojekt. Beräkningen görs genom en livscykelanalys (LCA) där byggnades olika delar och processer undersöks - från produktion av material till transport, byggprocess, och i vissa fall användningsfasen och slutligt rivningsarbete. Syftet är att få en helhetsbild av hur mycket koldioxid och andra växthusgaser som släppts ut under dessa steg.

En klimatdeklaration är en särskild typ av klimatberäkning som enligt svensk lagstiftning krävs för nyproducerade byggnader. Syftet med lagstiftningen är att öka transparensen kring byggsektorns klimatpåverkan och därigenom driva på utvecklingen mot en lägre klimatpåverkan i sektorn genom hållbara byggmetoder och materialval.

Klimatdeklarationer ska följa de krav och den utformning som beskrivs i Boverkets handbok för klimatdeklarationer och bygger på data från antingen Boverkets klimatdatabas (generiska data) eller specifika EPD-data (miljövarudeklarationer).

Med BM kan du enkelt skapa klimatdeklarationer som uppfyller Boverkets krav. Verktyget stödjer export av XML-filer som är anpassade för Boverkets webbtjänster och genererar tillsynsrapporter i linje med deras rekommendationer. Detta underlättar både registrering av klimatdeklarationen och dokumentationshantering.

För mer information om klimatdeklarationer och lagkraven, besök Boverkets hemsida.

En klimatdeklaration är en klimatberäkning som följer kravnivån för rådande svensk lagstiftning.

En EPD (Environmental Product Declaration) är en miljövarudeklaration som beskriver en produkts miljöpåverkan baserat på en livscykelanalys (LCA). Den följer internationella standarder och är tredjepartsgranskad. I BMs verktyg används EPD:er för att inkludera specifika data för byggprodukter i LCA-beräkningar. Detta gör det möjligt att mer exakt uppskatta klimatpåverkan från produkterna i ett byggprojekt och jämföra olika alternativ med avseende på miljöprestanda.

Flertalet certifieringar ställer krav på att EPD:er används som beräkningsunderlag så som Svanen och Miljöbyggnad.

EPBD-direktivet, eller "Energy Performance of Buildings Directive," är ett EU-direktiv med syfte att förbättra energieffektiviteten och minska koldioxidutsläppen från byggnader. Direktivet är en del av EUs klimatstrategi och ställer upp krav för att medlemsländer ska minska energianvändningen och klimatpåverkan under byggnaders hela livscykel. Detta innefattar allt från byggprocessen till drift och slutligen avvecklingen av byggnader.

Level(s) är ett ramverk utvecklat av EU för att stödja hållbart byggande och främja livscykelperspektiv i byggnadssektorn. Det är särskilt framtaget för att hjälpa byggnadsprojekt att mäta och minska sin miljöpåverkan genom hela livscykeln – från design och konstruktion till användning och slutligen rivning. Ramverket ger riktlinjer och indikatorer som kan användas för att bedöma och rapportera om en byggnads hållbarhetsprestanda i flera dimensioner, bland annat energi, materialanvändning och inomhusmiljö.

EU-taxonomin är ett klassificeringssystem från EU som definierar vad som kan räknas som miljömässigt hållbara investeringar. Den är en del av EUs gröna giv (Green Deal) och syftar till att hjälpa investerare och företag att identifiera ekonomiska aktiviteter som bidrar till hållbara miljömål. Taxonomin är utformad för att skapa en enhetlig standard inom EU för vad som anses vara miljömässigt hållbart, och på så sätt motverka greenwashing och vägleda kapitalflöden till aktiviteter som bidrar till övergången mot en mer hållbar ekonomi.

IVLs expert om klimatpåverkan från byggnation

I filmen berättar IVLs Åsa Thrysin om klimatpåverkan från bygg- och fastighetsbranschen. Filmen är tre minuter lång och berör flera releventa områden för dig som är yrkesverksam som entreprenör, fastighetsägare, arkitekt eller konstruktör.

Börja klimatberäkna idag

Kom igång utan kostnad

Det är enkelt att komma igång med BM:s digitala verktyg. Du installerar programmet genom länken här nedanför. I programmet skapar du ett kostnadsfritt konto som du kan använda att starta en kostnadsfri 30-dagars utvärderingslicens som du får tillgång till direkt. Busenkelt.

Installera BM